Onze Vrienden genieten enkele privileges, zoals het bijwonen van de generale repetitie.
Wilt u ook vriend worden? Of wilt u meer weten over ons Vriendenprogramma? Kijkt u dan op de site onder het menu "Vrienden...". 

Onze site maakt gebruik van cookies. Daarmee kunnen we het gebruik van de website analyseren.

Indien u de instelling van uw browser niet wijzigt gaat u akkoord met het gebruik van cookies door onze website. Lees meer...

Akkoord

Voor de tweede maal in onze geschiedenis werd het Weihnachtsoratorium van Johann Sebastiaan Bach geprogrammeerd. Ditmaal onder leiding van een andere dirigent, Bernhard Touwen. Gekozen is voor de cantates I, III, V en VI. Door een groeiend aantal vaste bezoekers werd ook deze uitvoering weer hoog gewaardeerd. Enkele reacties (binnengekomen op de site van het Vocaal Ensemble Markant) zijn hier opgenomen. Ook een recensie uit de plaatselijke krant, op enkele punten redactioneel aangepast, geeft weer hoezeer de uitvoering ook dit keer weer werd gewaardeerd.
Zou mooi zijn als in de toekomst de gelegenheid ontstaat om alle cantates integraal uit te voeren!

Koor Vocaal Ensemble Markant Solisten Hieke Meppelink - sopraan
      Margriet van Reisen - alt
      Joshua Ellicott - tenor
Orkest Concerto Brabant   Mattijs van de Woerd - bas

Heusdense koorklanken in de aanloop naar kerstmis

Tijdens de advent wordt aan diverse koren de gelegenheid geboden hun stem te verheffen in jubelend gezang. Of het nu een kerkkoor, kamerkoor, of popkoor betreft, allen doen hun uiterste best ons op devote of profane wijze in kerststemming te brengen. Van Bach tot beat, zogezegd.

Tekst André van der Heijden

......Daarom beperken wij ons tot het optreden van het vocaal ensemble Markant, dat zaterdag 12 december een wel zeer bijzonder concert verzorgde in de Grote of Catharijnekerk in Heusden. Onder leiding van Bernhard Touwen werden vier cantates uit het Weihnachtsoratorium van Johann Sebastiaan Bach uitgevoerd. De begeleiding werd verzorgd door het Concerto Brabant. Het solistenkwartet werd gevormd door sopraan Hieke Meppelink, mezzosopraan Margriet van Reisen, tenor Joshua Ellicott en bariton Mattijs van de Woerd. Als de Stichting Heusden-Vesting Klassiek zo’n gezelschap in huis haalt, dan kun je rekenen op een authentieke, tot in de perfectie uitgevoerde weergave van dit Bach oratorium. Het ensemble Markant heeft landelijke uitstraling en is de laatste jaren kind aan huis in de vesting. Met een solistenkwartet van internationale allure en een barokorkest met een variabele bezetting aan musici die bekend zijn met de barokke speelwijze weet dirigent Bernhard Touwen een sfeer te creëren die past in het jaargetijde. Al meerdere malen was hij in Heusden te horen met de Matthäus Passion. Deze versie van het lijdensverhaal van Christus staat in schril contrast met het kerstoratorium. In deze passion immers wordt de dood van Christus en het daaraan voorafgaande lijdensverhaal verklankt. Daar wordt men heel stil van. Bij het Weihnachtsoratorium is het de blijdschap over de geboorte van Jezus die overheerst. Dat vergt een heel andere bezetting dan in de Matthäus. Het strijkorkest en het basse continuo zijn hier aangevuld met fluiten, hobo’s, pauken en trompetten. Dit brengt bij de opening van de cantate nr. 1 al gelijk een vreugdevolle stemming teweeg, die in het jubelende openingskoor moeiteloos wordt overgenomen. In tegenstelling tot de aria’s en koralen, waarvan de tekst in de ruime akoestiek teloor gaat, zijn de recitatieven veel beter te verstaan. Dat geldt vooral voor de uitstekend acterende tenor. Mooie begeleiding is te horen in de diverse aria’s voor sopraan, mezzosopraan, tenor en bariton, met een opvallend goede balans tussen fluiten, hobo da caccia’s en fagot. En het trio sopraan, mezzo en tenor wordt cantate nr. 5 aangevuld met de wonderschone vioolsolo van de concertmeester. Opvallend in dit oratorium is dat men het koraal ‘O Haupt voll Blut und Wunden’ uit de Matthäus enkele malen terugvindt in het Weihnachtsoratorium. Ditmaal echter in een triomfale toonzetting, zoals in het slotkoor ‘Nun seid ihr wohl gerochen’. De manier waarop pauken en trompetten tussen de koorfrasen op jubelende wijze uiting gaven aan de blijdschap rond kerstmis oogstte een langdurige ovatie bij de toehoorders. En nu maar hopen dat deze mooie paas- en kersttraditie door het vocaal ensemble Markant en het concerto Brabant in de vesting Heusden gehandhaafd blijft.


.....ongelofelijk wat een prestatie.....

....wat een toppers, die solisten.....

.....Bernhard Touwen, wij zijn sprakeloos......

....en die trompettist!...........geweeeeeeeldig, wat een beheersing!

....Heusden? Ik ga er wonen, en wil dan altijd op de 1e rij zitten....bedankt!

....klasse!!!! Meer willen wij niet zeggen want dat zou alleen maar afbreuk doen aan het geheel. Brengt u onze complimenten ook over aan de mensen achter de schermen?

.....Margriet, heel erg veel dank voor je fantastische zingen.......!

....de kwaliteit spat werkelijk van het podium af......

.....Dit is het mooiste Weihnachtsoratorium dat wij ooit hebben gehoord....

....ik kan me nu al verheugen op de komst van Ilse Eerens volgend jaar met de Matthäus passion.....

....magnifiek.......

....voor de dirigent een dikke 10!

.....Markant, jullie groeien nog ieder jaar. Een geweldige, overweldigende koorklank die je (helaas) niet meer vaak hoort. Wat een geweldig koor zijn jullie toch. Het plezier in het zingen straalt er van alle kanten af. Jullie zijn echt een team. Ga zo door!

....wat een expressie. De tekst is ook achterin de kerk letterlijk te verstaan.

....een fantastische opmaat naar Kerstmis. Bedankt Markant!

....Touwen pengt het koor tot ongekende hoogten........

....Joshua, you are amazing......fabulous..........thanx!

....die dirigent heeft echt gevoel voor kwaliteit. Klasse solisten! Ook Concerto pabant groeit en groeit onder zijn leiding........

.....Aan de organisatie van Heusden, wij willen al graag kaarten bestellen voor de Matthäus Passion........

...een ongekende energie kwam er vrij.....zeer, zeer indrukwekkend....

...Ik ben onder de indruk van jullie mooie koor en geweldige dirigent...

...Markant, hartelijk dank dat ik de afgelopen maanden bij jullie 'mocht horen' Jullie zijn zo leuk, prettige open sfeer waarin het heerlijk musiceren is. Het resultaat was er dan ook naar. Proficiat!

...wij hebben gisteravond genoten van het optreden. Echt genoten. Complimenten & gefeliciteerd met het resultaat...